We zien het steeds vaker voorbij komen: de eetbare tuin. Zowel in het klein – denk aan een kruidentuintje op een balkon – als in het groot, zoals een weelderige moestuin vol verschillende soorten groente en fruit. Een eetbare tuin is naast een leuke hobby ook een duurzame oplossing waarmee de eigenaren zichzelf kunnen voorzien van voedsel. En wanneer een eetbare tuin goed wordt ingericht en ingezaaid, dan brengt hij het hele jaar plezier.
Kies de juiste locatie
De eerste stap naar een mooie eetbare tuin planten is het kiezen van de juiste locatie. U hoeft natuurlijk niet uw volledige tuin op te geven voor eetbare bloemen en planten, dit kan ook op een kleiner stukje van de tuin. Idealiter heeft de eetbare tuin minimaal zes uur direct zonlicht per dag. Kies daarom een plek in de tuin of op het balkon die het meeste zonlicht vangt. Ook de bodemkwaliteit is belangrijk: een goede en vruchtbare grond is essentieel voor de groei van de planten. Wanneer u niet direct een goede bodem heeft, kunt u kiezen voor verhoogde bedden of potten met hoogwaardige potgrond.
Begin klein, en kweek wat u lekker vindt
Wanneer u een beginnende (moes)tuinier bent is het slim om klein te beginnen. Een kleine eetbare tuin is makkelijker te onderhouden en de kans is groter dat hij succesvol is. Die kans wordt nog wat groter wanneer je kiest voor eetbare planten in de tuin die je lekker vindt! Kruiden zoals basilicum, munt en rozemarijn zijn ideaal voor beginners, omdat ze weinig onderhoud vereisen en snel groeien. Daarnaast zijn tomaten, sla en wortelen goede keuzes voor startende tuinierders. Deze planten zijn makkelijk te kweken en leveren ook een mooie oogst op.
Eetbare tuin aanleggen: de juiste combinatie
Wist u dat bepaalde planten beter groeien wanneer ze naast specifieke andere planten worden gezet? Dit wordt ‘gezelschapsplanten’ genoemd. Het is een techniek die helpt om plagen te verminderen en om de groei te bevorderen. Met die kennis wordt een eetbare tuin aanleggen weer een stukje makkelijker! Zo groeien tomaten uitstekend naast basilicum. De smaak van de tomaten wordt beter, en de combi weert insecten af. Sla kan goed samen met radijs worden geplant, omdat radijs helpt om bodemplagen af te weren. Door slimme plantencombinaties te maken kunt u het meeste uit uw eetbare tuin halen. Weet u niet goed waar u moet beginnen? Wij zijn als hoveniersbedrijf gespecialiseerd in tuinaanleg en helpen u hier graag bij.
Wanneer begint u met moestuinen?
Het aanleggen van een eetbare tuin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een beetje planning en zorg is het mogelijk om snel te genieten van verse groenten en fruit uit je eigen tuin. Of dat nu een grote tuin op het zuiden is of slechts een paar potten op het balkon: iedereen kan een eetbare tuin aanleggen. Begin klein, heb geduld en voordat u het weet kunt u genieten van eigen oogst!
Weet u niet goed waar u moet beginnen, of twijfelt u welke plantensoorten de beste keuze zijn? Wij adviseren u graag en kunnen u helpen bij het maken van een geschikt ontwerp. Neem vooral contact met ons op voor meer informatie over wat we u kunnen bieden.