• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

De 5 beste tips voor tuinonderhoud tijdens de winter

De winter is een rustige periode qua tuinonderhoud. Toch zijn er nog genoeg klussen die u juist in de winter kunt aanpakken, zodat u in alle seizoenen plezier heeft van een goed onderhouden tuin. Met onderstaande tips houdt u uw tuin ook in de winter in topconditie.

 

1. Snoeien voordat het gaat vriezen

De winter is een goede periode om wat extra aandacht aan de boomverzorging te besteden. In de winterperiode zijn de meeste bomen en struiken namelijk in een soort winterslaap waardoor de sapstroom stilstaat. Ook ziet u door de kale takken beter welke delen u weg moet snoeien. Let wel even op de weersvoorspellingen voor de komende dagen als u gaat snoeien. De boom is namelijk zwakker op de plaatsen waar u gesnoeid heeft, vorst kan dan schade aanrichten aan uw boom. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de boom voldoende tijd geeft om te herstellen en de snoeiwond te laten genezen. Twijfelt u over de juiste aanpak of ziet u op tegen deze klus? Dan kunt u natuurlijk altijd een ervaren hovenier inschakelen.

 

2. Planten beschermen

Sommige planten kunnen beter tegen de winterse kou dan andere. Ook maakt het uit waar de planten staan. Planten in een pot lopen meer risico, dan planten die op een beschutte plaats in de volle grond staan. Haal potplanten daarom naar binnen of verhuis ze naar een de volle grond. Bij strenge (nacht)vorst is het bovendien aan te raden om planten te beschermen door met houtsnippers, stro of afgevallen bladeren een isolerend laagje te creëren. Hoge planten kunt u beschermen tegen gure wind en vorst door een windscherm te maken met bamboestokken, jute, vliesdoek of rieten matten. Als u een plant inwikkelt, let er dan wel goed op dat de plant voldoende zonlicht en zuurstof krijgt.

 

3. Houd het gazon gezond

Wist u dat gras blijft groeien tot een temperatuur van zo'n 5 à 6 graden Celsius? Tot die tijd moet het gazon dus gewoon gemaaid worden. Maar let op: maai het gras in de winter niet te kort, zodat de grasmat niet te kaal is als de echte winter zijn intrede doet. Haal daarnaast afgewaaide bladeren van het gazon. Als er te veel bladeren op het gras liggen, kan het gras namelijk verkleuren en kan er schimmelvorming ontstaan. Heeft u last van mosvorming? Dan kunt u in december kalk strooien zodat mos geen kans krijgt. Op het moment dat het echt gaat vriezen, is het beter om niet op het gras te lopen om beschadiging van de bevroren grassprietjes tegen te gaan. En omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, kunt u ook overwegen om een drainagesysteem aan te leggen in uw tuin. Op die manier kan het water makkelijker de grond in, zodat de grasmat niet bevriest.

 

4. Vergeet de vijver niet

Heeft u een vijver in de tuin? Dan is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden zodra de temperaturen beginnen te dalen. Haal bijvoorbeeld ingewaaide bladeren en afgestorven vijverplanten zo snel mogelijk uit de vijver. Anders kunnen ze gaan rotten op de bodem van de vijver en kan er verzuring ontstaan. Tropische vissen kunt u het beste laten overwinteren in een tijdelijk aquarium. Andere vissen, waaronder koi karpers, overleven door zich terug te trekken in de onderste lagen en op de bodem van de vijver. Ze raken in een soort winterslaap en hoeven ook niet zo veel meer gevoerd te worden. Voorkom dat de vijver dichtvriest met een zuurstofpomp of maak een gat in het ijs. Ligt er sneeuw op de vijver? Haal dit dan weg zodat er voldoende daglicht kan doordringen in het water.

 

5. Sluit de buitenkraan af

Voorlopig hoeft u de tuin niet te besproeien. De tuinslang kan dus opgeborgen worden en de buitenkraan afgesloten worden. Vooral dat laatste wordt nog wel eens vergeten met alle vervelende gevolgen van dien. Het water in de leidingen kan namelijk bevriezen waardoor de leidingen springen. Zorg dus dat er geen water meer in de leidingen staat en sluit vervolgens de buitenkraan af.

 

Met bovenstaande tips zorgt u voor een goed tuinonderhoud, ook in de winter. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt er natuurlijk ook  voor kiezen om sommige klussen over te laten aan een hoveniersbedrijf. Wij helpen u daar graag bij. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--